Calais, juweel aan de Opaalkust

Op een kwartiertje rijden van onze residenties in Oye-Plage ligt de stad Calais. Hoewel vooral bekend van de Eurotunnel en haar grote haven, herbergt deze stad een culturele rijkdom die ze heeft geërfd van haar bewogen verleden. De Engelsen noemden Calais tijdens de Engelse overheersing niet voor niets ‘the brightest juwel on the English crown.’

Het oude stadsgedeelte ligt centraal op een eiland omgeven door kanalen. Pal in het midden staat een van de oudste gebouwen van Calais: de Tour du Guet, een 13de-eeuwse en 39 meter hoge wachttoren. Vlakbij ligt de al even oude Notre-Damekerk, die als enige kerk op het Europese vasteland werd opgetrokken in een typisch Engelse variant van de gotiek. De prachtige bronzen sculptuur van Yvonne en Charles de Gaulle op het centrale plein doet dienst als herinnering dat het in deze kerk was dat de grote Franse staatsman in het huwelijk trad.

Net buiten de oude stad, aan de Place du Soldat Inconnu, ligt het architecturale hoogtepunt van de regio: het Hôtel de Ville. Het gebouw verenigt het 16de-eeuwse gotische belfort van Calais met het vroeg-20ste-eeuwse stadhuis in Vlaamse Renaissancestijl, waardoor het symbool staat voor de politieke en culturele samensmelting van de oude en nieuwe stadsgedeelten. De bronzen draak die vanop de spits dienst doet als windwijzer, kijkt bovendien uit op een van de bekendste standbeelden van Frankrijk: De Burgers van Calais van Auguste Rodin.

Vandaag bouwt de stad Calais nog steeds aan haar culturele kapitaal. Zo zijn er drie grote musea het bezoeken waard: het Museum van Kant en Mode, het Musée de Mémoire en het Musée des Beaux-Arts de Calais. Gastronomisch genieten kan in een van de vele restaurants op de dijk waar moules-frites, coquilles en andere vers gevangen zeevruchten op de kaart staan. Op zonnige dagen kan je er zelfs de krijtrotsen van Dover bewonderen terwijl je aan het eten bent.

 

Lees ook onze andere artikels: