Moeder en zoon in Oye-Plage
 

Oye-Plage door de ogen van één van onze gasten

Eén van onze gasten ging op ontdekking in Oye-Plage. Ontdek haar avontuur hieronder:

Onder het mom van ‘het moet niet altijd de Costa Brava zijn’, trok ik dit weekend naar de Franse Opaalkust, of in het Frans: La Côte d’Opale. Klinkt alvast fancy, maar wat is de Opaalkust nu concreet? De Opaalkust ligt net over de Frans-Belgische grens en strekt zich uit over de Franse Noordzee: 120 kilometer strand, oogverblindende uitzichten en pittoreske, slaperige dorpjes.

Mijn uitvalsbasis is Oye-Plage, een paradijs voor wandelaars, maar later meer hierover!
Ik besluit om eerst de omgeving te verkennen en PAarc de L’Aa te bezoeken. PAarc de L’Aa is een recreatiepark in Grevelingen (Gravelines in het Frans), slechts op tien minuutjes rijden van Oye-Plage. Dit domein is de plaats bij uitstek voor waterratten: roeien, peddelen, … You name it, they got it!

Er is zelfs een Kids Park, waar kinderen zich kunnen uitleven op springkastelen, trampolines, enzovoort. Bij kouder weer kan je ook gewoon genieten van een fikse wandeling of fietstocht in de mooie omgeving.

Na PAarc de L’Aa is het tijd om Grevelingen te bezoeken, een slaperig stadje met prachtig uitzicht over de rivier de Aa.
Na deze korte stop in Grevelingen, rijden we verder naar Grand-Fort-Philippe. Historisch weetje: deze stad heeft z’n naam te danken aan het versterkt fort dat gebouwd werd onder Filips II van Spanje, die in Grevelingen een enorme nederlaag leed met de Armada tijdens de Spaans-Engelse Oorlog tegen Elizabeth I. Dit pittoresk stadje is echt een lust voor het oog, het lijkt of de tijd hier heeft stil gestaan: een slaperige haven met een romantische vuurtoren, zee en zand zo ver het oog reikt…

En kraakverse vis natuurlijk! In de overdekte markt is er een viswinkel met verse krab, garnalen, vis… Een Frans culinair hoogtepunt! Tip: als je je als een echte local wil voelen, moet je zeker eens proeven van de cululute: een brioche met rozijnen en gekonfijt fruit, die gegeten wordt met een saus van bruine suiker, boter en rum… Bon appétit!

Na een verkwikkende maaltijd was het tijd om onze thuisbasis voor het weekend te verkennen: Oye-Plage (in het Nederlands ook gekend als Ooie).

Een verplichte stop is de “Tour Penchée”, een bunker uit de Tweede Wereldoorlog die gebouwd werd in de vorm van een kerktoren om zo de geallieerden te misleiden. Op het einde van de oorlog probeerden de Duitsers de bunker op te blazen. De explosieven bleken niet krachtig genoeg te zijn, en sindsdien staat de toren zo scheef als de Toren van Pisa. De bunker is intussen verloederd en staat vol graffiti, met andere woorden: very instagrammable en ideaal voor leuke en originele vakantiekiekjes!

We eindigen de dag in natuurreservaat Platier d’Oye: hét paradijs bij uitstek voor vogelliefhebbers en wandelaars (met of zonder hond). Je kan hier urenlang uitwaaien en zich vergapen aan de prachtige natuur, de perfecte manier om volledig te ontstressen en het hoofd leeg te maken. Mijn batterijen zijn alvast volledig opgeladen om de werkweek te beginnen!

Alles zelf ontdekken?

 
Boek hier je verblijf in Oye-Plage
 
 

Lees ook onze andere artikels: