Trick or Treat

Haal de pompoenen en je griezeligste versieringen maar weer boven, want het is eindelijk weer zover: morgen is het Halloween! Het beeld dat wij hebben over Halloween is sterk beïnvloed door Hollywoodfilms: trick-or-treating, griezelig uitgesneden pompoenen, monsters en veel bloed. Maar eigenlijk is dit een moderne interpretatie van een eeuwenoude traditie die teruggaat tot de tijd van de Kelten. Zij vierden op Halloween, of oorspronkelijk All Hallows’ Evening, het einde van het oogstseizoen en het begin van de donkere winterperiode. Ze geloofden ook dat op die dag, geesten van de onderwereld terug op aarde konden komen. De doden gingen dan terug naar hun huizen en de mensen lieten voedsel en drank achter om hen te verwelkomen.

Oorspronkelijk was bij ons enkel Allerheiligen en Allerzielen belangrijk: de doden worden herdacht gedurende de twee meest sombere dagen van het jaar. Maar in andere culturen zijn deze dagen juist een feest. In Mexico noemt dit bijvoorbeeld Día de los Muertos, Dag van de Doden, en net zoals de oude Kelten geloven zij dat de geesten van de overledenen terugkeren op aarde. De mensen bouwen altaren voor hun overleden dierbaren met hun favoriete eten en drinken en de hele familie komt vieren.

Terwijl deze dagen bij ons heel somber en ingetogen zijn, is Día de los Muertos een heel kleurrijke en gezellige periode: de Mexicanen zijn niet bang van de dood en maken er een feest van: graven worden kleurrijk versierd, er zijn parades, iedereen verkleedt zich als de dood en ze maken toepasselijke snacks zoals pan de los muertos (dodenbrood) of schedelkoekjes.

Ook hier beginnen we meer en meer Halloween te vieren: trick-or-treating voor de kinderen, Halloweenfeestjes, horror movie nights, … You name it, we got it! Om volledig in de Halloweensfeer te komen, mogen toepasselijke snacks niet ontbreken. Waag je zeker eens aan dé rage van dit jaar: Halloween freakshakes. Dé perfecte activiteit om tijdens de herfstvakantie met de kinderen te doen!

 

 

Lees ook onze andere artikels: