Fietsvakanties aan de Belgische kust

Zin in een leuke fiets- of wandeltocht langs de Belgische kust? Groot gelijk! Want er is niet leuker dan een streek te verkennen vanop de fiets of via een gezellige wandeling. Pas dan heb je tijd om de omgeving volledig op je af te laten komen. Daarom hebben wij speciaal voor jou een selectie gemaakt van de beste routes aan onze Belgische kust, zowel voor fietsers als wandelaars!

Ontdek de bruisende badsteden en gemeenten met hun talrijke verborgen plekjes. Kuier door gezellige straatjes voorbij leuke adresjes of verkies je liever de landelijke wegen? Geniet van de schoonheid in de kleine dingen, de eenvoud en de wonderbaarlijke natuur doorheen onze polders. Voor ieder wat wils!

 
Fietsen en wandelen met zeezicht en de uitgestrekte natuur van Middelkerke-Westende

Fietsen en wandelen met zeezicht en de uitgestrekte natuur van Middelkerke-Westende

Middelkerke-Westende is de badplaats bij uitstek voor het hele gezin.

 • Afstand: 25 km 
 • Reliëf: vlak 
 • Type route: lusvormige knooppuntroute
 • Knooppunten: 81 – 60 – 80 – 52 – 77 – 75 – 16 – 59 – 19 – 2 – 12 – 81
 • Start: Starten kan je ter hoogte van knooppunt 81, aan het kruispunt van de Doornstraat en de Henri Jasparlaan.

Middelkerke-Westende is de badplaats bij uitstek voor het hele gezin. Trotseer de uitgestrekte Warandeduinen, een natuurgebied van ruim 32 ha groot met verharde wandelpaden. Je krijgt een mooi verzicht over het ganse reservaat en in Juli staan er duizenden orchideeën in bloei wat zorgt voor een fabelachtig wandelparadijs. Krijg je geen genoeg van het wandelen in provinciale domeinen? Dan is Raversyde zeker ook een spot die niet mag ontbreken tijdens jouw trip! Verken dit omvangrijk historisch domein van ruim 50 ha. En kom alles te weten over het vissersleven anno 1465, de Atlantikwall en het Prins Karel Memoriaal. Ook de kunst- en cultuurliefhebber kan in deze kustgemeente genieten van architecturale pareltjes zoals het geklasseerde hotel De Rotonde in de belle epoque sfeer. Het iconische gebouw op de dijk biedt een panoramisch zicht op zee en binnenland. Vandaaruit kun je je tocht verderzetten doorheen het Beaufort Beeldenpark. Kunst in een uniek kader op de grens tussen zee en land. Iets verderop in Middelkerke kom je dan weer levensgrote standbeelden van verschillende stripfiguren tegen. Eindigen doen we bij De Rattenvallebrug, een knusse brasserie langs de vaart van Oostende naar Nieuwpoort. De perfecte tussenstop voor fietsers en wandelaars die zin hebben in een verrukkelijke wafel, pannenkoek of roomijsje. Of geniet je liever van hun huisspecialiteiten als gegrilde ribbetjes of een verfrissend streekbiertje?

Tip: Combineer je fietstocht door Middelkerke-Westende met leuke wandelingen in de provinciale natuurdomeinen. Neem dus zeker een fietsslot mee.

Naar de fietsroute Dichtbij overnachten
 
Fietsen en wandelen Belgische kust - Nieuwpoort - Holiday Suites

Fietsen en wandelen door Nieuwpoort

Beleef een prachtige tocht waarbij de zee en het water centraal staan.

 • Afstand: 24 km 

 • Reliëf: vlak 
 • Type route: lusvormige knooppuntroute
 • Knooppunten: 82 - 24 - 96 - 64 - 73 - 61 - 70 - 10 - 57 - 7 - 67 – 82
 • Start: Starten kan je aan de Promenade, ter hoogte van knooppunt 82

Nieuwpoort is een bloeiende en trendy badplaats die heel wat te bieden heeft voor de fervent wandel- en fietsliefhebber. Denk maar aan de prachtige promenade langs de Havengeul. Deze circa 2 km lange fiets- en wandelpromenade verbindt het historische stadscentrum met de ijzermonding. Onderweg passeer je de grootste jachthaven van Noord-Europa, mooie stadsparken en talrijke uitkijktorens die je schitterende panorama’s over het naastgelegen natuurreservaat bieden. Geniet van de voorbij dobberende zeilbootjes en zet je tocht door richting het staketsel die meer dan 490 meter de zee in reikt. Op dit punt word je pas echt geconfronteerd met de kracht van de Noordzee. Via de aangename dijk zet je je tocht verder met zicht op strand en zee. Nog niet voldaan? Zet je tocht verder landinwaarts richting de authentieke polderstreek en verken het gezellige polderdorpje Ramskapelle en zijn grote oorlogsgeschiedenis.

Naar de fietsroute Dichtbij overnachten
 
fietsen en wandelen in Nieuwpoort
 
fietsen en wandelen in westkust

Westkustfietsroute

Fietsen langs de mooiste plekjes die de Westkust te bieden heeft.

 • Afstand: 48 km    

 • Reliëf: vlak 
 • Type route: aangeduid met roodomrande zeshoekige borden
 • Start: verschillende punten zijn mogelijk: Canadezenplein, 8660 De Panne  - Vismijn, 8620 Nieuwpoort  -  Bezoekerscentrum Duinpanne, 8660 De Panne

Fietsen langs de mooiste plekjes die de Westkust te bieden heeft. De 48 km lange fietsroute neemt je mee langs de architecturale parels van De Panne, naar fenomenale duin- en natuurlandschappen in Koksijde, langsheen de ijzermonding en jachthaven van Nieuwpoort, om uiteindelijk langs het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke richting het historische Veurne te trappen. De Westkust komt best tot z’n recht vanop de fiets! De route slingert over idyllische landelijke wegen tot aan het strand en heeft verschillende startpunten. Het neemt je mee langs authentieke adresjes, streek- en hoeveproducten, uitkijktorens en bezoekerscentra die je al snel duidelijk maken waarom de Westkust zo rijk is. Ideaal voor de kusttoerist die houdt van afwisseling.

Tip: In het natuurreservaat Doornpanne bevindt zich De Hoge Blekker, een duin die met zijn 33 meter de hoogste van onze kust is en een prachtig uitzicht biedt over de Doornpanne. De ideale plek om even tot rust te komen en te genieten van het vergezicht.

Naar de fietsroute Dichtbij overnachten
 
fietsen en wandelen aan de Franse grens

Flirten met de Franse grens

Ontdek de rustige landelijke wegen langs de Franse grens.

 • Afstand: 33 km 

 • Reliëf: vlak 
 • Type route: lusvormige knooppuntroute
 • Knooppunten: 1 – 84 – 59 – 76 – 50 – 39 – 71 – 21 – 34 – 85 – 12 – 10
 • Start: Knooppunt 1, dicht bij het station van Adinkerke, aan het kruispunt van de Dorpsstraat en de Stationsstraat.

Tijdens deze zalige route rond De Panne geniet je van het mooie evenwicht tussen bos- en zeelucht. Langs deze 33 km lange route stuit je op de prachtige parels die de streek rijk is. Zo passeer je het Paul Delveauxmuseum, toer je verder langs de zeedijk van de panne om uiteindelijk de verschillende groene zones en het Calmeynbos te verkennen. Gaandeweg je trip tref je ook verschillende lekkere adresjes. Zo kunnen we je aanraden om zeker eens te stoppen bij Huyze Armalot, een heerlijk chocoladehuis waar je verwend wordt van ontbijt tot lunch en zoet dessert. Of verkies je liever een lekker streekbiertje in het authentiek en gezellig kader van de Gerockten Hoarinck?

Naar de fietsroute Dichtbij overnachten
 
fietsen en wandelen aan de Franse grens
 
Kindvriendelijk fietsen rond Blankenberge

Kindvriendelijk fietsen rond Blankenberge

Niets zo leuk om samen met het ganse gezin op de fiets te springen.

 • Afstand: 17 km 

 • Reliëf: vlak 
 • Type route: lusvormige knooppuntroute
 • Knooppunten: 76 – 26 – 29 – 89 – 2 – 83 – 34 – 31 – 16 – 80 – 76
 • start: Starten kan je ter hoogte van knooppunt 76, nabij het station van Blankenberge en de kruising met de J. Van Puttelaan.

Niets zo leuk om samen met het ganse gezin op de fiets te springen. Helaas is dit niet altijd evident met de kleine kids mee. Iedere ouder zal dit wel kunnen beamen. Toch zijn er ideale mogelijkheden. Wist je bijvoorbeeld dat rond Blankenberge een fietsroute is uitgestippeld om speciaal met de kleinsten onder ons te doen? Of het nu in een bakfiets, op het kinderzitje of op hun eigen fiets; een kinderfietstocht zal je kind zeker geweldig vinden! Een haalbare afstand met genoeg animo en activiteiten op je pad zal voor een onvergetelijk familiemoment zorgen. Fiets langs de imposante jachthaven of leer alles over de diverse weidevogels in de Uitkerkse Polders. Toch meer opzoek naar actie? Trotseer dan een van de gekke fietsen op de Lustige Velodroom. Bulderlach verzekerd! Ook een bezoek aan het Serpentarium zeker een aanrader voor de durvers. Ontdek in deze reptielenzoo vreemde diersoorten zoals ratelslangen en schorpioenen.

Naar de fietsroute Dichtbij overnachten
 
Fietsen en wandelen Belgische kust - Zeebrugge - Holiday Suites

Fietsen en wandelen door de haven van Zeebrugge

Het draait hier allemaal om zeilen, vissen en heerlijk eten.

 • Afstand: 29 km 
 • Reliëf: vlak 
 • Type route: lusvormige knooppuntroute
 • Knooppunten: 33 – 30 – 96 – 59 – 45 – 99 – 66 – 46 – 9 – 38 – 36 – 33
 • start: Starten kan je ter hoogte van knooppunt 33.

De wereldhaven van Zeebrugge is de op één na grootste haven van België en zelfs de grootste autohaven van de wereld! De grote drukte aan havenactiviteiten nabij het brede strand zorgt voor een bijzonder zicht. Deze unieke sfeer maakt van Zeebrugge een opmerkelijk buitenbeentje aan de Belgische kust, maar ook een toeristische en recreatieve trekpleister. Want naast de stoere zeehaven ontdek je er de rustgevende strandomgeving met aangrenzende natuurdomeinen en pure vissersnostalgie in de oude vissershaven. Het draait hier allemaal om zeilen, vissen en heerlijk eten. Zeebrugge wordt dan ook niet voor niets de vishoofdstad van België genoemd! Kriebelt het om het havengebied van Zeebrugge te verkennen? Dat dan zowel te voet als met de fiets, met onderweg verschillende uitkijkpunten die jou verzekeren van prachtige panoramische zichten.

Tip: In de authentieke visserscafés leeft een aanstekelijke volksambiance en eet je nog “levende verse” garnalen bij een fris getapte pint. Het bezoeken zeker waard!

Naar de fietsroute Dichtbij overnachten
 
Fietsen en wandelen door de haven van Zeebrugge
 
culinaire fiets en wandel route De Haan Wenduine - Holiday Suites

Ontdek onze zelf uitgestippelde culinaire route in De Haan

Zin om De Haan in al zijn culinaire facetten te ontdekken?

 • Afstand: 14,6 km 
 • Reliëf: vlak 
 • Type route: lusvormige knooppuntroute
 • Knooppunten: 6 - 78 - 98 - 12 - 96 - 56 - 6  
 • Start: Start en aankomst in De Haan, aan knooppunt 6, ter hoogte van het tramhuisje

Zin om De Haan in al zijn culinaire facetten te ontdekken? Tijdens deze tocht, die zowel met de fiets als te voet kan gedaan worden, passeer je langs de meest verrassende adresjes waar je kunt genieten van kleine smaakmakertjes en verrassende streekproducten. Leer de smaak van de kust echt kennen!

Onze tocht start in het charmante ontbijthuis Beaufort, vlakbij het gekende authentieke tramhuisje, in een statige villa. Ooit een prestigieus hotel, nu een warmhartige brasserie en tearoom met uiteenlopende ontbijtformules als specialiteit. Geniet van een heerlijk ontbijt en zie De Haan ontwaken, een ideale start voor je fietstocht!

Nog voor je goed en wel vertrokken bent, ontdek je ons volgende “must-visit-adresje” aan de overkant van de weg: Delicatessenzaak De Coqotte. Een gastronomische traiteur- en delicatessenwinkel, waar je een assortiment aan ambachtelijke streekproducten en dagverse bereidingen terug vindt. Ideaal om wat rantsoen in te slaan als tussendoortje tijdens je verdere tocht.

Tijd om de polderstreek in te duiken. Langs de slingerende wegen nabij kronkelende sloten en elegante hoeves komen de polder pas echt tot hun recht. En tussen die weid gestrekte weilanden ontdek je de biologische geitenboerderij: ’t Reigershof. Je kan er even op adem komen tussen de schattige geitjes en in ‘Het Kaaswinkeltje’ proeven van verschillende soorten kaas, verse melk en zelfs ijsjes. Allemaal afkomstig van deze grazers.

Even verderop belanden we in het polderdorpje Klemskerke. Vlakbij de molen stuit je op De Kruidenmolen, een gezellige bistro waar van gastvrijheid een erezaak wordt gemaakt. De ideale plek dus om je stalen ros even aan de kant te zetten en te genieten van een heerlijke lunch. “Stevige kost, zonder pretentie, maar verfijnd gebracht!”, daarvoor staan Stijn en Veerle! Een gemoedelijke sfeer, sympathieke prijzen en topkwaliteit op het bord.

Terug richting de kust is even trappen. Maar de prachtige polders maken dit dubbel en dik goed. Als afsluiter van de tocht kun je genieten van een heerlijk roomijsje in de geweldige Belle Epoque sfeer die De Haan ademt. Bij Ijs Rene wordt alles op artisanale wijze bereidt in eigen atelier, met liefde voor het product en dat proef je. De ideale afsluiter van een verrijkende fiets- of wandeltocht.

Naar de fietsroute Dichtbij overnachten